Welkom op het Blog van Moestuin Leyduin en Stadstuinderij WTG en de KweektuinKas!

Op deze plek kunnen jullie als deelnemer of vrijwilliger actuele informatie vinden over het oogsten, de werkzaamheden op de moestuinen of in de Kas of interessante activiteiten in de omgeving.

Algemene informatie over De Nieuwe Akker en deelname aan de moestuin zijn te vinden op: www.denieuweakker.nl

donderdag 16 augustus 2012

4 courgette recepten


Zo nu en dan zal ik wat recepten op de blog zetten.
Meestal omdat de groenten niet zo bekend zijn.
Maar in dit geval omdat er zoveel courgettes zijn.

De ingrediënten met rode letters kunnen deze week geoogst worden.

Eet smakelijk!
Lenneke

Recepten van Smulweb
Zomerse courgette ovenschotel
kooktgraag heeft dit recept op 24 augustus 2005 toegevoegd. Dit recept is 14.917 keer bekeken, 138 x bewaard en staat in 2 kookgroepen.

Een heerlijk zomers gerecht, heerlijk bij wat lichte vleesgerechten, maar ook koud met een stukje vers stokbrood een delicatesse!
  
Ingrediënten voor 4 personen
700 gr courgettes                400 gr kwark
1 flinke ui                             1/4 ltr koffieroom
1 bakje champignons            3 eieren
200 gr ham                           75 gr bloem
boter of margarine                2 teentjes knoflook
zout en peper                       100 gr mozarellakaas
2 tl pestosaus                       paneermeel

Bereidingswijze
De courgettes in plakjes snijden en halveren
De ui snipperen, chamignons in plakjes, de ham in reepjes snijden
In wat boter[of olie] de groenten roerbakken, de ham even meebakken en met zout, peper en pestosaus op smaak brengen
De eieren met de kwark en koffieroom losroeren en dit bij de gezeefde bloem roeren
De knoflook erboven uitpersen en de in blokjes gesneden Mozarella erdoor scheppen
De helft van de saus in een ingevette ovenschaal leggen, de groenten erop leggen en de rest van de saus erover schenken
Wat paneermeel erover strooien
De schotel 40 minuten in een oven van 200 graden zetten


Courgettesoep op de wijze van oma
ilsedebacker heeft dit recept op 12 december 2006 toegevoegd. Dit recept is 60.111 keer bekeken, 171 x bewaard

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd 
Ingrediënten
2 grote courgettes (+- 30cm)                     Tips Lenneke:
2 uien                                                            Ik heb ‘m gemaakt met 4 kleinere courgettes
2 knoflookteentjes                                         Scheutje room erbij: jummie
1 eetlepel mosterd                                        Zonder mosterd ook heel lekker
1 koffielepel kerriepoeder                              Veel milde kerrie en zoete paprikapoeder
1 koffielepel paprikapoeder                           Gekookt in hogedrukpan
1,5 l kippebouillon = 2,5 blokjes                    Groentebouillon ipv kippen: gaat prima
1 eetlepel olie                                                Olie mag wel wat meer

Bereidingswijze
Snij de courgettes in blokjes, de uien in reepjes en pers de knoflookteentjes uit. Stoof deze groenten aan in olie.
Voeg mosterd, kerrie en paprikapoeder toe en laat eventjes bakken.
Giet de kippebouillon erbij. Kook de groenten gaar in +- 20 min.
Mix de soep met een staafmixer.
Serveer de soep warm.
Heel lekker is het om er gruyèrekaas aan toe te voegen en eventueel brootcroûtons bij te voegen.
Smakelijk


Courgettes met pesto
okselman heeft dit recept op 22 augustus 2001 toegevoegd. Dit recept is 1.348 keer bekeken, 10 x bewaard en staat in 1 kookgroep.

Vegetarische courgette bereiding 
Ingrediënten voor 4 personen
1kg courgette; 1 bosje verse basilicum, 3t knoflook, 50g pijnboompitten,olijfolie, p/z, pasta, parmezan of pecorino

Bereidingswijze
Was de courgette en snijd ze in frietjes.
Hak de basilicum en maal samen met de pijnboompitten en de knoflook fijn. Voeg wat zout toe. Voeg olijfolie toe tot je een mooie pasta bekomt.
Bak de courgette frietjes in wat olijfolie in een diepe pan tot ze beetgaar zijn.
Kook de pasta, giet af en voeg samen met de pesto bij de courgettes en onderzet het geheel. Rasp een goede portie parmezan over het geheel.


Zucchini al forno - ovenschotel van courgette, tomaten, mozz pwiggers heeft dit recept op 24 mei 2004 toegevoegd. Dit recept is 7.682 keer bekeken, 145 x bewaard en staat in 2 kookgroepen.

Een heerlijk zomers gerecht, heerlijk bij wat lichte vleesgerechten, maar ook koud met een stukje vers stokbrood een delicatesse! 
Ingrediënten voor 4 personen
2 niet te dikke courgettes - 6 eetl bloem - zout, peper - olijfolie - 500 gram (Roma)tomaten - 1 ui - 2 eetlepels fijngesneden basilicum - 2 teentjes knoflook - 200 gr mozzarella - 50 gr Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Was de courgettes en snij deze in vingerdikke plakken. Pel de ui en de knoflook en snipper deze. Pel de tomaten, ontdoe ze van de zaadjes en snij ze in kleine blokjes.Snij de mozzarella in dunne plakken.
Oven voorverwarmen op 225 graden.Roer de bloem met een theel. zout en wat peper door elkaar. Wentel de courgettes door dit mengsel en bak ze vlug goudgeel in de koekenpan met wat olijfolie. Leg een laag courgettes in de ovenschaal (rest even apart houden). Bak in het overgebleven vet de ui en knoflook glazig. Voeg de tomaten toe.Laat alles goed gaar worden en indampen tot een dikke tomatensaus. Roer de gesneden basilicum door de tomatensaus. Op smaak maken met zout en peper. Bedek de courgettes in de schaal met een deel van de saus en een deel van de plakken mozzarella. Nu kan de rest van de courgettes erop, plus de rest van de tomatensaus en de mozzarella. Strooi er Parmezaanse kaas over en laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven heet en lichtbruin worden ( plm. 20 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten